Emlak Danışmanı Yer Gösterme Ücreti Alabilir mi?

Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik’in 19. maddesi, emlak danışmanlarının taşınmaz gösterme hizmeti karşılığında herhangi bir bedel talep edemeyeceğini açık bir dille hükme bağlıyor.

Taşınmaz ticareti yapan işletmeler, yalnızca söz konusu hizmetin verildiğini belgelemek adına tüketiciyle birlikte “Taşınmaz Gösterme Belgesi” düzenlemekle yükümlüdür. Bu belgenin imzalanması, mülkün gezildiğini resmiyete kavuşturmak amacını taşır; kapora, ön ödeme, hizmet bedeli veya servis ücreti gibi herhangi bir ad altında para talep edilmesinin kanuni hiçbir dayanağı bulunmamaktadır.

Sektör temsilcileri, gündeme gelen iddiaların yasal çerçevede faaliyet gösteren binlerce emlak işletmesini zan altında bıraktığına dikkat çekiyor. Yapılan değerlendirmelerde şu noktalara vurgu yapıldı:

Vatandaşların konut veya iş yeri arayışında mağduriyet yaşamamaları için dikkat etmesi gereken temel adımlar ise şöyle özetleniyor:

Emlak işletmelerinin yasal gelir kalemi yalnızca satış veya kiralama işleminin başarıyla tamamlanması durumunda hak edilen yasal hizmet bedeli (komisyon) ile sınırlıdır; mülk arayışındaki vatandaşların portföyü yerinde görmesi için herhangi bir ödeme yapma zorunluluğu yoktur.

Kaynak: https://www.gayrimenkulgundemi.com/emlak-danismani-yer-gosterme-ucreti-alabilir-mi/
Emlak Asistanı
Size nasıl
yardımcı olabilirim?
Emlak Asistanı